Tochtje - Reisverslag uit La Chazotte, Frankrijk van Teja Schrijver - WaarBenJij.nu Tochtje - Reisverslag uit La Chazotte, Frankrijk van Teja Schrijver - WaarBenJij.nu

Tochtje

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Teja

27 Augustus 2009 | Frankrijk, La Chazotte

24-08-09/27-08-09: Het weer is behoorlijk fris als we vertrekken, het doet wat herfstachtig aan. We gaan op weg naar het zuidoosten en aan het eind van de middag zijn we op een camping in Barjac, in de Gard, zo’n beetje op de grens met de Ardèche. Hier is het echt heet en we zijn erg blij dat we in het zwembad op de camping even af kunnen koelen. Na een lekker luie start rijden we dinsdag een paar kilometer verder waar Anja (oud-collega van Aart) en haar man Martin een mooi huis in Provençaalse stijl hebben. We worden een dag lang erg verwend door Anja met heerlijk eten en drinken en we hebben heel wat bij te praten. We bewonderen ook de fraai aangelegde tuin waar Martin heel wat zweetdruppeltjes gelaten moet hebben en we doen zelf ook nog een leuk ideetje voor een heg op. De andere morgen gaan we met het meegekregen takje direct naar het aangegeven tuincentrum, de plant is wel op voorraad maar alleen in een superformaat (ongeveer 2 meter hoog). De kleinere planten komen in oktober/november maar ik krijg de naam mee op een kaartje, dus dat komt goed. Na dit intermezzo rijden we naar Aven d’Orgnac, een grot van wel 4 km lang, ontstaan door onderaardse waterstromen in de loop van miljoenen jaren. Onder leiding van een gids dalen we af tot we tenslotte op 120 m diepte zijn. Onderweg zien we de prachtigste druipsteenformaties en we krijgen veel en leuke informatie over alle verschillende formen van druipsteenformaties. De gids vertelt zeer beeldend, zo legt ze uit dat een stalagmiet in 100 jaar zoveel hoger wordt als één suikerklontje, leuk sommetje om dan te berekenen hoelang de dertig tot veertig meter hoge stalagmieten erover gedaan hebben om zo groot te worden. Na een uur (we hebben maar een naar verhouding klein deel van de 4 km bezichtigd) zijn we bij de liften aangekomen die ons in een minuutje weer boven brengen. Na een koffiepauze gaan we door naar het Regionaal Prehistorisch Museum, dat bij het complex hoort en waar we een overzicht krijgen van alles wat bekend is over de mens die leefde in deze streken vanaf 350.000 jaar v. Chr. tot zo’n 3000 jaar geleden. De informatie is ook voor ons zeer duidelijk want we krijgen naast de Nederlandse folder met een uittreksel van alle info ook nog een boekwerkje te leen met een vertaling van alle teksten die in de zalen en vitrines hangen. Deze bezoeken waren erg boeiend en heel erg de moeite en het geld waard en bovendien de hele dag geopend, zodat je je niet hoeft te haasten om alles voor een middagsluiting te zien. Dus iedereen die hier in de buurt komt raden we aan om hier te gaan kijken. Het is al dik in de middag als we vertrekken en we rijden richting Rhône. De wijnvoorraad van Aart moet weer aangevuld worden en als dat gelukt is willen we wel een leuk stekje voor de avond en nacht. Een camperplekje vinden kost wat moeite en als we wat hebben gevonden regent het behoorlijk, dus dat wordt binnen eten, pech. Als we ‘s morgens wakker worden blijken we weer op een plekje te staan waar de markt gehouden gaat worden, dus pakken we snel onze biezen en een dorpje verderop gaan we dan aan het ontbijt. Inmiddels hebben we bericht van Arja en Mattijs dat een nieuwe receiver onderweg is, we gaan dus nu maar direct terug want mogelijk wordt het pakketje morgen (vrijdag) al bezorgd.

• 02 September 2009 - 12:40

Moeder:

leve.kinderen.wat.leuk. die.druipsteen.grotten.als.ik.twintig.jaar.jonger.was.zou.ik.dat.graag.willen.zien.nogveel.plezier en.tot.horens.dag.schatten.groetjes.moeder

Teja

Nu ik gestopt ben met werken gaan mijn man (Aart) en ik reizen maken met onze camper. In april vertrekken we voor 6 weken richting Portugal en in maart gaan we eerst nog even naar Frankrijk. Maar ook in Nederland zijn we nu en dan op stap en als we iets interessants meemaken volgt daarvan verslag. We hopen dat nog veel reizen zullen volgen maar die zijn nog niet gepland. Op de website wil ik vertellen waar we zijn en wat we zien en meemaken. De leerlingen van de school waar ik gewerkt heb (De Taaltuin in Schiedam) kunnen zo volgen waar ik heen ga en wat er allemaal in Europa (en later ook daarbuiten) te zien is.

Actief sinds 16 Feb. 2008