Noord Portugal - Reisverslag uit Lissabon, Portugal van Teja Schrijver - WaarBenJij.nu Noord Portugal - Reisverslag uit Lissabon, Portugal van Teja Schrijver - WaarBenJij.nu

Noord Portugal

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Teja

06 Mei 2008 | Portugal, Lissabon

Wo 30-04-08: Vandaag maken we met de personenauto een tocht naar Braga, een oude stad. Als we er zijn proberen we Praça da República te vinden maar tomtom kan ons niet helpen en we zien ook nergens bordjes. Daarom vraag ik een voorbijganger, wijzend in mijn gids op het adres, om hulp. Met handen en voeten legt hij uit dat het 1 km is maar dat we moeten lopen en de auto parkeren. We volgen zijn advies op, bij de uitgang van de parkeergarage vinden we toiletten, een koffieautomaat en de “Metro” in het Portugees. Zo kunnen we er weer even tegen. Buiten zien we een kleine hulpapotheek en aangezien Jaap last heeft van zijn enkel gaan we proberen een elastische sok te kopen. Weer moeten we ons met gebaren verstaanbaar maken want andere talen dan het Portugees spreekt men er niet. Jaap toont zijn ingezwachtelde enkel en als de man laat blijken dat hij denkt dat we een elastisch verband willen maken we met onze handen de vorm van een sok en zowaar wordt dan het bedoelde te voorschijn gehaald. Jaap wordt op een stoel gedirigeerd en moet passen. Als de perfecte maat gevonden is, wil hij er 2 kopen maar er is er maar 1 op voorraad. Weer komen de handen er aan te pas, we moeten een eindje gaan wandelen en als we terugkomen zal de 2e sok er zijn. Na dit intermezzo gaan we weer op zoek naar het plein van de republiek. Buiten klampen we 2 pensionada’s aan maar ze zijn het samen niet eens wat de goede richting is. De ene heer brengt ons naar een krantenkiosk maar de dame daar geeft aan dat ze geen tijd heeft. Dan wijst hij ons hoe we bij het toeristenbureau moeten komen. En zowaar, de mevrouw achter de balie daar spreekt Engels en met een kaartje maakt ze ons snel duidelijk waar we zijn en waar we naar toe moeten. Vlakbij het toeristenbureau is een kerk, we lopen die even binnen en zien bij het altaar enorme tegelwanden met voorstellingen. Als we verder lopen eindigt het plein in een klein parkje waar verwaarloosde sinaasappelbomen staan. Ze hangen vol maar niemand kijkt er naar om. We rapen wat afgevallen vruchten en proeven: mmmm, heerlijke smaak, vol sap (en pitten). We lopen terug en drinken bij MacD op het terras koffie. Het internetten moet mogelijk zijn maar het lukt ons niet om toegang te krijgen. We gaan verder richting sé (kathedraal) maar op weg daarheen lopen we eerst een croissanteria binnen. Het aanbod verschilt van dat in Nederland, allerlei lekker belegde broodjes ontbreken, we proberen erachter te komen wat de vulling is van de diverse croissants. Na vergeefse pogingen in het Engels en Frans blijkt het meisje wat Duits te spreken en zo lukt het om iets te bestellen. Voor € 11,- hebben we 8 gevulde croissants en 4 koffie!!!! Nadat onze magen tevreden gesteld zijn lopen we verder en komen bij de kathedraal, deze is rijk versierd maar het pronkstuk is het orgel. Nadat we ons vergaapt hebben aan alle pracht en praal van de vele mooie gebouwen gaan we terug naar de parkeergarage. Helaas, de toiletten zijn afgesloten maar de man in de controlekamer heeft ons al gezien en komt ons de sleutels brengen, wat een service en gastvrijheid ontmoeten we hier!!! We rijden 5 km naar het oosten, daar zoeken en vinden we het op een heuvel gelegen pelgrimsoord Bom Jesus (bom=goede) . Heel apart is de enorme trappenpartij, de diagonale lijnen (zie foto) zijn de muren langs de trap. Er zijn ook mooi aangelegde tuinen en je hebt er een prachtig uitzicht over de stad. Na alle treden af en op gaan we terug richting camping. We komen langs een kleine Mac, tijdens het koffiedrinken vragen we hulp bij het internetten. Het blijkt hier weer anders te werken dan in Frankrijk, je krijgt geen eigen naam en inlogcode maar moet die van het bedrijf gebruiken, weer een weet. We werken onze mail bij en vervolgen de weg naar de camping.
01-05-08: We vertrekken naar een camping dicht bij Porto en zijn daar al voor de lunch. Daarom besluiten we om na het eten direct Porto te gaan verkennen. We zoeken de kaai van waaraf rondvaartboten vertrekken en tomtom stuurt ons door allerlei nauwe, steile hobbelstraatjes. Allerlei figuren proberen je een parkeerplekje te wijzen in één van die straatjes maar het ziet er niet echt vertrouwenwekkend uit. Bij het water aangekomen blijkt geen parkeerplek te vinden en tomtom wordt weer te hulp geroepen. We worden naar een soort parkeergarage in Vila Nova de Gaia geleid. Als we geparkeerd hebben lopen we terug (een paar honderd meter) en steken één van de beroemde bruggen over en zijn weer in het oude stadsdeel (Porto). We lopen naar de aanlegplaats van de rondvaartboten en gaan aan boord. Enkele minuten later vertrekt de boot voor een vaartocht onder de 6 bruggen door. We varen eerst stroomopwaarts en zien o.a. de brug ontworpen door Eifel maar ook een heel moderne. Het uitzicht op de oevers is teleurstellend, veel panden die totaal verwaarloosd zijn, soms alleen nog buitenmuren en veel verroeste golfplaten. De kathedraal oogt wel imposant. We keren en varen richting zee, de allerlaatste brug is een moderne maar erg mooi om te zien. Hier is de bebouwing luxueus maar niet bijzonder. We zien in de verte de doorgang naar zee, de monding van de Douro is hier zeer breed. Jaap probeert herkenningspunten te vinden uit de tijd dat hij hier was als bemanningslid van een marineboot maar dat lukt niet. Na een tochtje van 50 minuten zijn we terug bij de steiger. We lopen de stad in. Er is een groot 1meifeest aan de gang onderaan de oude stad. Bandjes spelen keiharde muziek op een podium, het staat vol kramen en het is er gezellig druk. Na een stukje lopen (veel stijgen en dalen) willen we wel wat drinken en we vinden een terrasje in de zon. Daarna gaan we weer omhoog en we komen bij de kathedraal uit. Deze is van binnen net als heel veel in Porto: dringend toe aan een opknapbeurt. Aan de buitenkant is de in de gids zo geroemde galerij met tegeltableaus, maar deze zou ook wel wat onderhoud kunnen gebruiken. Vanaf de kathedraal blijven we zoveel mogelijk op het hoge niveau en komen uit bij de brug waarover we de stad inliepen maar we gaan terug over het hoge niveau, daar rijdt (afgescheiden) ook de metro en we hebben zo een mooi uitzicht op de Douro en de stad.
02-05-08: Vandaag is het luier- en wasdag (dat is duidelijk iets anders dan luierwasdag). Het is prachtig weer en aan het eind van de middag genieten we nog een poosje op het strand van zon en zee.

Teja

Nu ik gestopt ben met werken gaan mijn man (Aart) en ik reizen maken met onze camper. In april vertrekken we voor 6 weken richting Portugal en in maart gaan we eerst nog even naar Frankrijk. Maar ook in Nederland zijn we nu en dan op stap en als we iets interessants meemaken volgt daarvan verslag. We hopen dat nog veel reizen zullen volgen maar die zijn nog niet gepland. Op de website wil ik vertellen waar we zijn en wat we zien en meemaken. De leerlingen van de school waar ik gewerkt heb (De Taaltuin in Schiedam) kunnen zo volgen waar ik heen ga en wat er allemaal in Europa (en later ook daarbuiten) te zien is.

Actief sinds 16 Feb. 2008