de terugweg - Reisverslag uit La Chazotte, Frankrijk van Teja Schrijver - WaarBenJij.nu de terugweg - Reisverslag uit La Chazotte, Frankrijk van Teja Schrijver - WaarBenJij.nu

de terugweg

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Teja

08 Juni 2008 | Frankrijk, La Chazotte

27-05-08: Omdat het weer een langere stop bij Elvas niet aantrekkelijk maakte zijn we al vroeg in de buurt van de geplande camping in Spanje, dus Aart stelt voor nog een uurtje door te rijden maar het worden er 4 want campings blijken hier dun gezaaid of onvindbaar. Om 20.15 uur zijn we eindelijk op een camping bij Plasencia.
28-05-08: We vertrekken om 9.30 uur en vandaag gaan we gewoon naar de geplande camping, daar zijn we dan om 15.30 uur en eindelijk is er weer eens een zonnetje waarvan we kunnen genieten tijdens het theedrinken. We staan voor de verandering onder pijnbomen. Boodschappen doen in Peñafiel blijkt een zoektocht naar een winkel waar we eerst diverse keren langsrijden voor we uiteindelijk zien dat het de supermarkt is die we zoeken. Deze streek staat vol met kastelen, dat van Peñafiel is wel heel bijzonder, het heeft een langgerekte vorm die aan een schip doet denken. Het is hier ook een wijngebied, we zien weer onmetelijke wijngaarden. We hebben een gesprekje met twee oudere Spanjaarden via een tolkende kleinzoon (Engels) maar er komt nog veel gebarentaal bij voor we het kunnen volgen. In ieder geval is het hier ook uitzonderlijk koud geweest, frigo!
29-05-08: Alweer regen vannacht maar bij ons vertrek om 9.15 uur schijnt het zonnetje. Helaas komen er tijdens de rit weer steeds meer donkere wolken opzetten, om 15.30 uur zijn we bij de Franse grens en 20 minuten later staan we op de camping in Socoa (St Jean-de-Luz). Het is nu heerlijk weer, we staan bij de weg op Jaap en Annie te wachten die ons net voor de grens zijn kwijtgeraakt en moeite hebben met het vinden van de camping. Ik maak een praatje met een Belgisch echtpaar, zij zijn 7 weken onderweg en hebben ook een rondje Portugal gemaakt maar net andersom, zij zijn in de Algarve begonnen en daarna naar boven langs de kust gereden en zij hebben alle dagen regen gehad, ze hopen dat het hun eerste regenvrije dag wordt maar helaas stelt de avond hen teleur. Als we dit horen zijn we blij dat we het rondje andersom gemaakt hebben want ook wij hebben last van regen en kou gehad maar toch ook mooie dagen meegemaakt. We maken een wandelingetje naar het dorp voor een boodschapje. Daarna gaan we nog even bij de zee kijken, de rotsen zijn hier heel bijzonder, een lichte kleur, de structuur doet denken aan leisteen (laagjes) en de lagen staan bijna vertikaal. Misschien blijven we hier nog een dagje langer, er schijnt een fort te zijn, meerdere vuurtorens en aan de andere kant van de baai een mooi strand.
30-05-08: Van het dagje langer komt niets terecht, ik ben gisteravond ziek geworden en ook Annie heeft klachten, we rijden richting Dordogne. Het weer is redelijk, koffiedrinken en eten (voor zover we iets naar binnen kunnen krijgen) gebeurt buiten. We rijden voornamelijk door prachtig natuurgebied en later langs boomgaarden. In Agen verliezen we nogal wat tijd, de route door de stad blijkt onmogelijk voor ons (hoger dan 2.60 m) maar dat was bij het binnenrijden niet aangegeven, dus we moeten terug en via de vrachtautoroute. Maar uiteindelijk zijn we in Bélaye, een dorpje vlakbij Cahors aan de Lot en vinden daar een plekje op een camping midden in de natuur.
31-05-08: Vandaag is Aart degene die last heeft van klachten dus we starten langzaam op. We zitten een tijdje lekker in het zonnetje. Aan het eind van de morgen gaan we naar Cahors. Eerst zoeken we de Mc D op maar er is geen internet. Daarna gaan we naar de supermarkt, Aart voelt zich zo beroerd dat hij in de auto gaat zitten. Tijdens het winkelen barst er een enorme bui los en als we terugkomen op de camping lijkt het erg op een moeras, de modder is zo’n 30 cm opgespat, gezien de was die Annie aan het rekje had gehangen. Maar het zonnetje is er weer en we kunnen lekker buiten eten. Helaas is de pret van korte duur en theedrinken doen we alweer schuilend onder de luifel. De buien (met onweer) blijven terugkomen.
01-06-08: Gelukkig is Aart vandaag ook weer opgeknapt en we gaan op weg naar Montcuq, daar is vandaag een markt met regionale producten. We boffen want we kunnen droog over de markt lopen en op een terrasje koffie drinken. We moeten wel weer even wennen aan de prijzen! Als we terug zijn op de camping blijkt dat het mooie weer over is, de middag brengen we binnen of onder de luifel door. Gelukkig kunnen we tegen etenstijd nog een wandelingetje maken naar een uitzichtpunt, je overziet een prachtig gebied, helaas is het bewolkt en heiig.
02-06-08: Als we uit bed komen valt er een gestage regen. We gaan naar Praysac omdat we daar zouden kunnen internetten, maar de zaak waar dat mogelijk moet zijn is gesloten. We rijden naar Cahors en als we na een wandeling door de regen het toeristenbureau gevonden hebben krijgen we het adres van hotel De la Paix waar het ook kan (onder het genot van een drankje), maar als we de laptops uit de auto gehaald hebben blijkt ook hier de deur gesloten, gelukkig is de receptie wel open en als we (nat, koud en hongerig) vragen naar de mogelijkheden vindt de receptioniste ons kennelijk zo zielig dat ze ons in de tearoom zet, sandwiches en koffie voor ons gaat maken en na wat vergeefse pogingen (de mevrouw is niet heel erg vertrouwd met de procedure, ook zij heeft een zoon die er alles van weet maar er niet is) kunnen we internet op. Rond 14.00 uur zijn we lekker opgewarmd, verzadigd, klaar op de computer en inmiddels is het buiten droog. Nog onder de indruk van de gastvrijheid wandelen we rond in Cahors, langs de rivier de Lot en door de oude stad. We gaan kijken bij de Pont Valentré, een brug uit de 14e eeuw met 3 torens erop om de stad te verdedigen. Het is het indrukwekkendste bouwwerk van Cahors wat ons betreft. Langzamerhand gaat het toch weer wat regenen en als we rond 17.00 uur in de auto zitten barst de hemel weer open. We doen nog boodschappen en gaan terug naar de camping, daar is het zo te zien niet beter geweest qua weer. Maar wij hebben ons vandaag weer prima vermaakt.
03-06-08: Gisteravond hoorden we de krekeltjes tsjirpen en was de lucht helder, dus we zijn vol goede moed, maar helaas valt er toch weer af en toe een bui. De Engelse buurman is met zijn kleine campertje weggeweest en als hij terugkomt slipt hij en moeten we hem met z’n vieren weer op het pad duwen. Via een omweg kan hij weer op zijn plaats komen. We vrezen voor morgen als wij weg gaan. Na de koffie maken Aart en ik nog een wandelingetje. Halverwege klopt de routebeschrijving niet meer, de lucht wordt ook weer dreigend en we komen net nog droog terug. Halverwege de middag gaan we met de auto een mooie rondrit langs de Lot maken. We bezichtigen plaatsjes als Puy l’Evêque en Luzech. We eindigen onze tocht in Prayssac waar we in een restaurantje het gezamenlijke deel van de reis afsluiten met een heerlijk etentje. Terug op de camping spelen we onze laatste spelletjes joker van deze vakantie. Onvoorstelbaar dat we al 6½ week weg zijn.
04-06-08: Deze ochtend schijnt de zon, maar het terrein is erg drassig, dus blijft het spannend of we wegkomen. Rond 9.30 uur doen we een poging, gelukkig hebben we aan het begin van de vakantie antislipmatten gekocht die we achter of voor (afhankelijk van de rijrichting) de aandrijfwielen kunnen leggen. We hebben ze hard nodig en ook nog wat extra duwkracht en dan lukt het om weg te komen van de plaats. De caravan kost minder moeite, de tractor van de campingeigenaar brengt deze zonder problemen bij de uitgang. We rijden nog gezamenlijk tot Cahors en drinken daar koffie (buiten in het zonnetje!), na het afscheid gaan Jaap en Annie de tolweg op en wij blijven secundair rijden. Rond etenstijd komen we net langs een mooi uitzichtpunt met picknickplaatsen. Ook nu werkt het weer mee en al genietend van het panorama (op de Dordogne, het dal en daarboven de autoroute) houden we lunchpauze. Bij Brive (la Gaillarde) proberen we om vanaf de parkeerplaats bij Mc Do te internetten (we hebben nog geen trek in koffie zo kort na het eten) maar dat lukt niet. In de veronderstelling dat we er nog wel één tegenkomen rijden we door maar dat blijkt een misrekening. Dit bericht blijft dus even langer wachten op verzending. Om 17.30 uur zijn we in La Chazotte. Ook hier is geen tekort aan hemelwater geweest gezien de weelderige groei in de tuin. Dat wordt zweten bij het grasmaaien, snoeien en wieden. We genieten na het uitpakken nog een uurtje buiten in de zon. Pas om 19.00 uur ga ik naar binnen om voor de inwendige mens te zorgen.
5-6-08 t/m 8-6-08: Helaas is het goede weer van korte duur, de rest van de dagen hier hebben we steeds last van buien, het maaien lukt mondjesmaat. Zondagmiddag vertrekken we, de tuin is lang niet klaar, we zien volgende maand wel verder.