verder Portugal in - Reisverslag uit Óbidos, Portugal van Teja Schrijver - WaarBenJij.nu verder Portugal in - Reisverslag uit Óbidos, Portugal van Teja Schrijver - WaarBenJij.nu

verder Portugal in

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Teja

06 Mei 2008 | Portugal, Óbidos

03-05-08: We trekken weer verder Portugal in. Als Jaap gedacht had dat alle narrow escapes voorbij waren dan had hij het mis. Op zoek naar Mac D (juist: om te internetten) rijden we ons bij Porto zo vast dat de caravan zelfs een keer afgekoppeld moet worden om te kunnen keren. Tomtom laat ons lelijk in de steek, eerst zijn de aanwijzingen verkeerd en dan komt er niets meer. Gelukkig heeft Aart een behoorlijk goed gevoel voor richting en we komen er weer uit. Tenslotte rijden we een stuk terug in de richting waar we vandaan kwamen want daar is ook een Mac. Gelukkig vinden we die als we bijna de moed opgeven toch en kunnen we de mailbox weer legen en wat versturen. We rijden verder richting Luso (midden Portugal) en vinden de camping daar snel. Inmiddels is het aardig warm en we gaan lekker in de schaduw zitten om wat te drinken. We gaan na het eten nog even Luso in, er is daar een dorpsfeest en als we er rondlopen is er een groep die traditionele Portugese muziek speelt en zingt, leuk om te horen en Aart en ik dansen op een paar nummers de quickstep. Het blijft nog lang lekker, ik zit dit om 21.00 uur Portugese tijd buiten te typen( dus 22.00 uur Nederlandse tijd). We horen vanavond voor het eerst ook krekeltjes tsjirpen.
04-05-08: We vertrekken met de personenauto van de camping naar Coimbra, daar zoeken we naar de borden Conímbriga en na enig vragen (tomtom kent deze plaats niet) komen we in de goede richting en dan zien we ook de borden. We willen hier de opgravingen van Romeinse ruïnes bezoeken en omdat we gelezen hebben dat het op Zondag gratis is lopen we na de koffie direct door naar de ingang van de opgegraven nederzetting. Helaas, het meisje aan de poort vraagt naar tickets (“dus wel betalen” denken wij) en stuurt ons terug naar de receptie van het museum. Daar geeft een vriendelijke mevrouw ons de kaartjes en folders met de mededeling dat het vandaag gratis is. Als we ons weer bij de ingang van de opgravingen melden wordt er keurig een stukje van de kaartjes gescheurd met de mededeling dat we die goed moeten bewaren voor het museum (ook gratis maar niet zonder kaartje naar binnen!) maar de opgravingen zijn heel erg de moeite waard. Er zijn prachtige vloermozaïeken te zien en delen van muren. Ook zijn bij sommige gebouwen de open ruimtes onder de vloeren te zien (voor vloerverwarming) en verder zijn er restanten van thermen (badhuizen),een forum, aquaducten en een amfitheater. In het museum zien we allerlei gebruiksvoorwerpen en sierraden. Als we verzadigd zijn van het bewonderen van het Romeinse vernuft stappen we weer in de auto en rijden terug naar Coimbra (oudste universiteitstad van Portugal). Nadat we geparkeerd hebben lopen we door een piepklein straatje richting centrum. Heerlijke geuren prikkelen onze neuzen en we zien een piepklein eettentje waar ze broodjes vlees hebben. Als we binnen stappen worden we aan een tafeltje in een volgende ruimte genodigd en met een enkel woord Engels, Frans en de rest Portugees wordt ons het menu uitgelegd: speenvarken met sla en frites. Het vlees wordt ons getoond en het ziet er verrukkelijk uit. Het wordt geserveerd met een pittige knoflookjus, de sla en frites zijn ook erg goed klaargemaakt en met een karafje wijn erbij is het volmaakt. Toe kiezen we chocolade mousse. Voldaan vervolgen we onze weg. Overal zien we groepjes studenten in hun keurige zwarte kleding met gekleurde hoeden en of linten (waaraan je kunt zien aan welke faculteit ze studeren). De bijbehorende zwarte capes zijn thuis gelaten of worden over de arm gedragen (het is heerlijk weer) en iedereen begeeft zich richting universiteit. Dat doen wij ook en we zien daar hoe ze zich in en rond met crêpepapieren bloemen versierde wagens verzamelen. Langs alle wegen waarlangs de studenten lopen staan en zitten mensen als toeschouwers. Op een podium staat een rokende pot en daar worden symbolisch de gekleurde linten “verbrand” als teken van het einde van het studiejaar. Na een tijdje willen we wel iets gaan drinken en daarom zakken we weer af naar de rivier. Het feest zal nog de hele avond duren maar wij geloven het wel en rijden weer naar Luso. Daar is ook weer levende muziek op het plein en het is druk van de mensen die waterflessen bij de bron komen vullen. Als we er gaan kijken gaat Aart door zijn enkel en stort op allebei zijn knieën op de steentjes (au). Een vriendelijke mevrouw helpt ons aan pleisters, het uitwassen gebeurd natuurlijk met het beroemde bronwater, dus het moet goed komen.
05-05-08: We sukkelen vandaag van Luso naar Foz do Arelho, het grootste deel van de weg mogen we maar 60 km maar het rijdt heerlijk relaxed. We vinden ook op tijd plekjes waar we lekker buiten koffie drinken en eten. We zijn om 15.00 uur op de camping en als we thee gedronken hebben is het weer tijd voor het bekijken van een stukje Portugese geschiedenis. Daarvoor rijden we zo’n 8 km en zijn dan in Obidos, een vestingstadje waarvan de stadsmuren al door de Moren gebouwd zijn. We zien het ommuurde stadje met kasteel al van verre liggen, het is een plaatje om te zien. Over de stadsmuren kun je wandelen maar daar zijn buiten mijzelf niet echt liefhebbers voor, Aart loopt met ware doodsverachting een stukje met me mee. Beneden lopen we door de oude straatjes waar nu allemaal winkeltjes zijn waar souvenirs en kunstnijverheidsproducten verkocht worden. De stadspoort is ook heel bijzonder om te zien, het is een dubbele poort en aan de binnenkant is een groot deel bekleed met oude tegels. We doen nog wat boodschappen en gaan weer naar de camping voor het diner (koken we zelf vanavond).

• 06 Mei 2008 - 19:45

Kees En Joke:

Wat leuk om op afstand jullie reisverslag te lezen.Afgelopen week stond er ook het e.e.a. over Portugal in het AD.
    Jullie hebben mooi weer, maar ook in Nederland schijnt de zon volop, temperaturen totwel 23 graden.
    Groetjes voor allemaal

• 07 Mei 2008 - 09:00

Petra:

Het is maar goed dat jullie niet afhankelijk zijn van mijn pa's richtingsgevoel want anders zaten jullie nu vast in Denemarken o.i.d. Erg leuk om jullie verslagen steeds te lezen. En ook prachtige foto's.
    Groetjes Jos, Petra en Finn

Teja

Nu ik gestopt ben met werken gaan mijn man (Aart) en ik reizen maken met onze camper. In april vertrekken we voor 6 weken richting Portugal en in maart gaan we eerst nog even naar Frankrijk. Maar ook in Nederland zijn we nu en dan op stap en als we iets interessants meemaken volgt daarvan verslag. We hopen dat nog veel reizen zullen volgen maar die zijn nog niet gepland. Op de website wil ik vertellen waar we zijn en wat we zien en meemaken. De leerlingen van de school waar ik gewerkt heb (De Taaltuin in Schiedam) kunnen zo volgen waar ik heen ga en wat er allemaal in Europa (en later ook daarbuiten) te zien is.

Actief sinds 16 Feb. 2008