week 27/28
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Teja
11 Juli 2009 | Frankrijk, La Chazotte
Week 27/28: De camper wordt weer beladen met al wat we denken mee te moeten nemen voor de komende maand, we ruimen op en maken schoon, we bezoeken nog een jarige en dan vertrekken we weer. We zijn deze keer erg blij met de airco in de camper want het zonnetje is brandend heet. Onderweg doen we nog een kersenboer aan en zo arriveren we vrijdag om 15.30 in La Chazotte. Ook erg warm, maar omdat alle luiken dicht waren is het in huis beneden lekker koel. We slepen alles weer de camper uit, drinken thee en gaan bij de tuin kijken. Aart oogst direct al een courgette van 1700 gram, 200 gram meer dan de grootste van vorig jaar (dat wordt weer verrukkelijke soep) en ik ontdek dat de frambozen zo rijp zijn dat er al veel onder de struiken liggen. De rest plukken we en ook de zwarte bessen (twee grote struiken vol) en aalbessen (één klein struikje) zijn zo rijp dat we ze ook meteen maar oogsten. De tomaten hebben, ondanks het feit dat we er niet waren om te dieven, vruchten en verder ziet alles er ook (redelijk) goed uit. Van de yucca hebben we net het mooiste gemist, toen we weg gingen waren de bloemen aan de bloeistengel nog in knop, nu zijn de witte bloemen al aan het verleppen. Maar deze week zagen we bij Joke en Kees ook een yucca in volle bloei, dus weet ik hoe mooi de onze ook geweest moet zijn. ‘s Avonds maak ik direct nog jam van de geplukte frambozen en bessen en dan kan ik om 22.00 uur aan dit stukje beginnen. Zaterdag is het nog erg warm maar er komt steeds meer bewolking en later in de middag regen. Ook in de nacht en ochtend valt er neerslag maar ‘s middags is het (warme) zonnetje terug. Inmiddels hebben we rabarber, krootjes en radijsjes geoogst. Van Mattijs en Arja kregen we een berichtje dat ze op een onweersbui gestuit waren in Noordoost Frankrijk en een hotel ingevlucht waren. Dinsdagmiddag arriveren ze op de motor, de komende tijd zijn we gezellig met zijn vieren. We brengen een dag door in Clermont Ferrand, waar we 2 uur bij de prefectuur doorbrengen om uiteindelijk een Frans kenteken voor de Kangoo te krijgen. Als dat ei gelegd is kunnen we net nog een restaurantje vinden waar we kunnen eten. Het is daar prima toeven op het terras. Daarna doorkruisen we het centrum om een winkel te vinden voor schildersbenodigdheden (Arja wil zich ook hier creatief gaan uitleven) en als dat gelukt is gaan we nog (gewone) boodschappen doen. Donderdag zijn we super sportief en beklimmen de Puy de Dôme weer eens. Een aardige inspanning, via het slavenpad (uit de Romeinse tijd) stijgen we over een afstand van ruim 2 km zo’n 360 meter. En dan te bedenken dat die slaven ook nog zware stenen mee naar boven sjouwden om een tempel voor Mercurius te bouwen (de restanten zijn nog te zien). Boven genieten we van het uitzicht en de kick, drinken wat en kijken in het infocentrum rond. Daarna dalen we weer af naar de parkeerplaats en rijden terug naar La Chazotte. De rest van de tijd lezen, tuinieren, klussen, enz. we. Arja zet het huis op linnen, het ziet er heel professioneel uit, fantastisch als je dat kunt. En dan zijn er al weer twee weken om.