Evora
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Teja
02 Juni 2008 | Portugal, Alentejo
25-05-08: ‘s Morgens houden we een verkleedpartij, eerst lange broeken, daarna korte broeken met shirtjes en daarna weer wat warmers want als de zon schijnt is het verrukkelijk maar dan komen er weer enorme wolkenpartijen en samen met de frisse wind zorgt dat voor veel afkoeling. ‘s Middags gaan we naar Evora. Het is een oude stad met rondom een bijna gave muur. Het opvallendste monument is het restant van de tempel van Diana, uit de Romeinse tijd. Er zijn natuurlijk ook een aantal kerken en een oud klooster is omgebouwd tot poussada (hotel) maar we kunnen wel even binnen kijken, dit klooster is in ieder geval prachtig gerestaureerd. Er zijn veel leuke smalle straatjes met mooie oude huizen, heel veel met prachtige smeedijzeren balkonnetjes. Hier is het vandaag ook toevallig net einde van het universitaire jaar en studenten rijden op vrachtwagentjes rond, luid zingend en toeterend, maar in Coimbra was het veel spectaculairder. Als we genoeg rondgewandeld hebben in de stad rijden we nog even langs het oude aquaduct, dat buiten de stadsmuren goed te zien is, voor een foto. Als we weer op de camping zijn zien we dat niet alleen hier het weer wat van slag is, willen we prachtig weer dan moeten we naar Oost Europa. Dat gaan we maar niet doen.
26-05-08: Het was al opgevallen dat in deze streek veel marmer gebruikt is voor fonteinen, kerkinterieurs en andere gebouwen. In deze streek blijken marmergroeves voor te komen en daarom gaan we ’s middags op weg naar Estremoz. Hier rijden we eerst naar het kasteel in de bovenstad en nadat we dat (van buiten, want het is nu een hotel) bewonderd hebben genieten we nog van het uitzicht dat je hier hebt over de vlaktes. We verkennen ook de rest van de stad, lopen weer door leuke en soms steile of trapsgewijs oplopende straatjes. We zien hier weer voorbeelden van een eenvoudige manier van was ophangen, twee schroefogen in de muur op een redelijke afstand van elkaar, een slap touw er tussen, een stok met een insnijding die het touw in het midden steunt met de onderkant tegen de muur en bovenaan zover het touw het toelaat van de muur afwijkt en ziedaar een effectieve waslijn. We zien een leuk en ondeugend marmeren beeldje met een kraantje (dat we natuurlijk proberen) en voorbeelden van beroemd plaatselijk aardewerk. In een pastelaria drinken we koffie met wat lekkers en daarna gaan we op weg naar de steengroeven. We rijden een klein stukje bij de stad vandaan en zien al snel een groeve die niet meer gebruikt wordt, maar even later komen we langs één waar volop gewerkt wordt. We parkeren en gaan een kijkje nemen, het is een indrukwekkend gezicht, er liggen enorme marmerblokken opgestapeld en we zien mannen bezig met enorme zaaginstallaties en kranen waarmee de blokken uit de diepte opgetakeld worden. Uiteindelijk worden we weer door een bui verjaagd maar we hebben nog wel snel even een (klein) brokje marmer opgeraapt. Terug naar de camping komen we nog meer mooie plaat(s)jes (Evoramonte) tegen en we rijden langs enorme aantallen kurkeiken die allemaal al eens ontdaan zijn van hun bast waardoor ze een uiterlijk krijgen dat doet denken aan iemand die z’n trui uittrekt (de takken worden niet ontkurkt). Als we terug zijn op de camping zijn we het roerend eens: dit was weer een boeiende tocht.
27-05-08: We gaan weg uit Evora, het eerste deel is dezelfde route die we gisteren reden, we rijden weer over de rota de saboras, langs enorme percelen vol kurkeiken. Het regent en bij Estremoz rijden we nog even het stadje in en drinken weer verrukkelijke koffie (met) bij de al bekende pastelaria. We zien nu ook dat zelfs de trottoirbanden hier van marmer zijn. We komen ook langs enorme wijngaarden. Bij Elvas rijden we onder het indrukwekkende aquaduct door (4 verdiepingen) en parkeren even om het rustig te bekijken, daarna lopen we nog even naar de oude vestingmuren maar het weer is te onbestendig voor een lange wandeling, dus we lunchen en rijden verder, Portugal uit. Boa viagem!.
02 Juni 2008 - 14:51
Arja:
Leuke foto van Aart (nr 025), lijkt wel of hij op een stapel boeken staat :-).
Ben erg benieuwd hoe Spanje jullie bevalt, of het heel anders is dan Portugal. Ze hebben er in ieder geval lekkere tapas, weten wij uit ervaring :-).
Buen viaje!